Doe de postcodecheck

Glasvezel, ook voor u?

16 dec ‘21

Bouwbrief Westerkwartier

Lutjegast (GTG-03)

Een groot deel van de woningen zijn inmiddels aangesloten. Momenteel staat er nog geen signaal op de PoP locatie. De route die wij wilden gebruiken voor de glasvezelverbinding naar de PoP locatie kent veel obstakels. En wij zijn nu druk in gesprek voor een alternatieve verbinding.

Kommerzijl (KML-01) , Niezijl (NIEZ-01), Visvliet (VV-01)

De civiele werkzaamheden zijn zo goed als afgerond en we starten begin komend jaar met de montage en de huisaansluitingen. Een tegenvaller afgelopen week was dat de gestuurde boring in Kommerzijl onder het Kommerzijlsterdiep door is niet gelukt. De grond onder het diep was van een structuur dat we de werkzaamheden hebben moeten staken. We gaan nu op zoek naar een nieuwe locatie om deze boring alsnog te maken. Hiervoor is nieuw overleg, nieuw onderzoek en nieuwe instemming/vergunning nodig van alle partijen. We verwachten dat we deze in februari kunnen maken. Deze boring is nodig om de PoP locaties aan elkaar te verbinden.

Alles boven het van Starkenborghkanaal zal in januari 2022 civiel gereed zijn, dit houdt in dat we vervolgens in het hele gebied gaan starten met de huisaansluitingen.

Grootegast (GTG-01)

De route van Oldekerk richting Grootegast is helaas niet geschikt om alle benodigde glasvezelverbindingen aan te leggen. De eisen die benodigd zijn voor instemming van de provincie zijn van dien aard dat wij de route niet kunnen gebruiken voor alle buizen en kabels. Wij zijn nu bezig met een alternatieve route onder Sebaldeburen langs om de PoP locaties in de andere gebieden te kunnen verbinden. Deze verbindingen zijn van belang voor activatie in de andere gebieden GTG-02, GTG-03, BOER-01, DHOR-01, OPD-01 en KORN-01. Deze locaties worden verbonden met de hoofdlocatie GTG-01 welke in Sebaldeburen staat.

Voor de huisaansluitingen langs deze provinciale weg gaan wij met de partijen in gesprek om te kijken of we daar wel de buizen en kabels voor mogen en kunnen aanleggen, zonder specifieke eisen.

De werkzaamheden in de andere gebieden gaan wij wel opstarten en we zullen ook de huisaansluitingen alvast gaan maken als de verbinding met GTG-01 er nog niet is. Wij hopen natuurlijk dat we tijdens het maken van de huisaansluitingen dan ook de glasvezelverbinding naar GTG-01 gereed hebben.

Aduard(ADU-01)

Het pop gebied ADU-01 is nu ook live. De adressen die gekoppeld zijn aan deze locatie kunnen nu bij de meeste providers hun diensten bestellen. Nog niet bij allemaal. Een aantal providers heeft nog geen verbinding met de hoofdlocatie en de pop locaties. GlasDraad neemt deze verbindingen in hun aanleg mee, waardoor ze afhankelijk zijn van bepaalde routes, die nog niet gemaakt kunnen worden vanwege benodigde vergunningen en instemmingen. Het PoP gebied krijgt wel net als ODH, GRNW, EZ en NOH een groen vinkje achter de planning.

Nieuwe planning

De werkzaamheden richting Kornhorn en Opende zijn opgestart. Met de provincie en gemeente zijn wij in gesprek voor bijzondere oversteken. Wij verwachten hier begin volgend jaar te kunnen starten. De nieuwe planning staat weer op de initiatief pagina.

Bouw informatie avonden

In de vorige bouwbrief van eind september hadden wij de hoop uitgesproken om weer informatieavonden te organiseren. Dit hebben wij uiteindelijk toch niet gedaan vanwege Covid en daarna de nieuwe regelgeving die van kracht ging rond half/eind november. Mocht dit toch nog weer kunnen in het voorjaar dan zullen wij dit organiseren, maar voorlopig kan het niet.

U ontvangt binnen over circa 6-8 weken weer een nieuwe update van ons.